Uutisia Limingan seurakunnasta

Markku "Make" Korhoselle Partiolaisten korkea-arvoinen ansiomerkki

30.7.2018 12.22

Markku Korhonen ja hopeasusi-ansiomerkki

Limingan seurakunnan Partio-ohjaaja Markku "Make" Korhonen sai Hopeasuden Tempus-piirileirin päätösiltanuotiolla.  Hopeasusi voidaan myöntää laajalti tunnetulle partiopersoonalle, jonka tekemä partiotyö on partioliikettä kehittävää ja aatteellisesti erittäin vahvaa.

Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria "Hilla" Ruohola luovutti Hopeasusi-ansiomerkin yllättyneelle saajalleen Pohjanmaan Partiolaisten Tempus-piirileirin päätösiltanuotiolla. Paikalla onnittelemassa oli koko leirin 2000-henkinen leirijoukko, johon kuului luonnollisesti iso joukko liminkalaisia partiolaisia.

Ansiomerkkisääntöjen mukaan Hopeasusi voidaan myöntää miespuoliselle partiojohtajalle, joka on vähintään 15–25 vuoden ajan toiminut vastuullisissa partiojohtajatehtävissä ja on saavuttanut arvoaseman laajalti tunnettuna partiopersoonana. Hopeasuden saajalta edellytetään poikkeuksellisen suurta panosta partiotoiminnan eteenpäinviemisessä ja partioliikkeen tunnettuuden lisäämisessä. Lisäksi hopeasuden saajalta odotetaan, että hänen tekemänsä partiotyö on partioliikettä kehittävää ja aatteellisesti erittäin vahvaa. Hopeasutta myönnettäessä ruoditaan ehdokkaan koko partioura tehtävineen ja tutkitaan ne perustelut, jotka tekevät asianomaisesta kansallisesti merkittävän ja tunnetun partiopersoonan sekä kuvaavat hänen aatteellista partiotyötään. Laaja tunnettavuus partiolaisena edellyttää puoltolausuntoja useilta partiotahoilta, mutta myös partion taustayhteisöiltä.

Hopeasusi on perustettu Suomen Partioliiton toimesta huhtikuussa 1926 yhteiseksi merkiksi sekä mies- että naispuolisille johtajille, mutta myöhemmin merkistä tuli partiopoikajärjestöjen korkein ansiomerkki ja partiotyttöjärjestöt alkoivat jakaa Hopeajoutsenia. Hopeasusi on nimensä mukaisesti iso hopeasta valmistettu susi. Sitä kannetaan kaulassa leveässä, tummanvihreässä keltaraitaisessa nauhassa. Merkki on numeroitu. Maken saama hopeasusi on nro 145.

Partiolaisten puheenjohtaja Hilla sanoi luovutuspuheessaan mm:
”Make, sinä et ole norsunluutornissaistuja. Nautit lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Lähestulkoon jokainen liminkalainen nuori on ollut partiolainen. Sinulle partiolaisuus on välittämistä, elämänpituista huolehtimista sekä toisten tukemista vaikeuksissa.  Sinulla on poikkeuksellinen taito saada ihminen tuntemaan itsensä arvokkaaksi ja hyväksytyksi, juuri sellaisena kuin hän on. Olet monelle liminkalaiselle yksi elämänmatkan tärkeimmistä aikuisista. Sinulla on aina aikaa pysähtyä ja kuunnella - olla läsnä. Olet seurakunnan partiotyöntekijä eli seppo. Paikallisen toiminnan lisäksi olet ottanut aktiivisesti vastuuta myös valtakunnallisen seppotoiminnan kehittämisestä. Olet mm. suunnitellut seppo- ja seppomestarimerkin, kuvittanut piirroksin seurakuntien partiotyön käsikirjan, ollut mukana luomassa seppohuivia ja vastannut useiden seppopäivien suunnittelusta. Yli kymmenen vuoden ajan olet toiminut seppomestarina eli hiippakunnallisena seurakuntien partiotyön tukihenkilönä ja mentorina. Viimeiset viisi vuotta olet toiminut myös valtakunnallisen kirkkohallituksen sepporyhmän jäsenenä. Kollegasi kuvaavat sinua sydämen ja omatunnon kristittynä, joka on partioaatteen läpikyllästämä ideologi. Ansiostasi partiotoiminnasta on kasvanut pikkuhiljaa Limingan seurakunnan ja Limingan kunnan alueen merkittävin nuorisotyön muoto. ”