Hautaan siunaaminen ja hautajaiset

Läheisen ihmisen kuollessa suru varjostaa elämän. Luopumisen hetkellä voimme jättää menetetyn läheisen elämän suurempiin käsiin. Kristinuskon sanoman kautta meillä on toivo jälleennäkemisestä.

Surun keskellä tärkeää on ystävien ja läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijöiltä saat keskusteluapua. Keskustelu toisen ihmisen kanssa voi tuoda lohdutusta ja voimia surun taakkaan.

Hautausjärjestelyt ovat lähimpien omaisten vastuulla, mutta niitä ei kuitenkaan tarvitse hoitaa yksin. Seurakunnan työntekijät ovat apuna ja tukena hautajaisten suunnittelussa ja käytännön järjestelyissä. Siunauksen järjestelyihin, ajankohtaan ja hautapaikkaan liittyen voi ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Hautajaisjärjestelyjen käytännön asioita

 • Sanomakellot ilmoittavat kuolemasta seurakunnalle. Sanomakellot soitetaan Limingan kirkon kelloilla mahdollisimman pian kuoleman jälkeen omaisten toivomana arkiaamuna (ma-pe) klo 10.
 • Vainajan muistaminen, ns. kiitos, tapahtuu toivottuna sunnuntaina jumalanpalveluksen yhteydessä. Ajankohdasta on kaksi käytäntöä: Perinteisesti kiitos tehdään heti kuoleman jälkeen tai jos hautajaiset halutaan viettää hiljaisesti, tehdään kiitos vasta hautauksen jälkeen.
 • Mikäli omaiset haluavat, kuolemasta kerrotaan myös seurakuntauutisissa Rauhan Tervehdys ja Rantalakeus -lehtien kirkollisissa ilmoituksissa.
 • Vainajaa muistavat voivat toimittaa surunvalitteluadressit kirkkoherranvirastoon, mistä ne toimitetaan omaisille. Omaisten tahdon mukaan hautausajankohta voidaan kertoa sitä kysyville.
 • Hautajaispäivä sovitaan kirkkoherranviraston kanssa. Hautauksia suoritetaan vain arkipäivisin, viimeistään klo 18 alkaen.
 • Siunaus voidaan toimittaa Rantakylän kappelissa, Limingan kirkossa tai varsinkin kesällä haudan äärellä. Kappelin vieressä sijaitsee ruumishuone, jossa on säilytyskylmiöt. Siunauskappeli avataan hautajaispäivänä 1,5 tuntia ennen siunaustilaisuuden alkua. Kappelin vahtimestarina toimii seurakuntamestari, joka huolehtii mm. kynttilöistä ja kantoliinoista.
 • Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntatalolla tai muussa halutussa paikassa. Ohjelmasta siunaustilaisuudessa, haudalla ja muistotilaisuudessa on hyvä keskustella siunauksen toimittavan papin ja kanttorin kanssa.
 • Omaisten tehtävänä on huolehtia tarvittavat kukat kappeliin ja havut haudalle sekä muistotilaisuuden järjestäminen ja suruliputus. Seurakunta ei voi tarjota emäntää eikä vahtimestaria muistotilaisuuteen.
 • Lääkärin allekirjoittama "Lupa hautaamiseen" tarvitaan hautauksen toimittamiseen. Asevelihauta-alueelle hautaamiseen tarvitaan lisäksi vainajan tai hänen puolisonsa rintamamiestunnus.
 • Hautapaikka varataan seurakuntamestarilta. Jos haudan sijainnin suhteen on toivomuksia, tulee omaisten käydä tarkistamassa hautapaikka yhdessä seurakuntamestarin kanssa.
 • Haudan kaivamisen huolehtii seurakunta. Haudan peittämisen voivat tehdä omaiset tai se voidaan tilata haudankaivajalta.
 • Hautamaksuista ja haudanhoitosopimuksista saa tietoja hinnastosta tai talouspäälliköltä.

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Kirkon kuvapankki / Sanna Krook

Hautajaismusiikki

Hautaansiunaamisen ja muistotilaisuuden musiikista sovitaan papin tai kanttorin kanssa. Omaiset voivat esittää toiveita tai pyytää kanttorilta ehdotuksia hautajaismusiikiksi. Toiveet pyritään toteuttamaan mahdollisimman pitkälle.  Jokin laulu, joka ei ole lähtökohtaisesti hengellinen, voi kuitenkin sopia hyvin vainajalle ja muistotilaisuuteen ja olla omaisia lohduttava.

 

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Hautajaisjärjestelyt

Hautajaisten suunnittelussa ja toteutuksessa seurakunnan työntekijät ovat apuna. Voit olla yhteydessä oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaustilaisuus ja muistotilaisuus tarjoavat läheisille mahdollisuuden yhteiseen surutyöhön.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys