Ristiäiset eli kastejuhla

Syntynyt lapsi on kaunis lahja. Lämpimät onnittelut suuren elämänihmeen edessä! Vauva ansaitsee kaikkea hyvää ja kaunista. Kaste on yksi sellainen asia, lahja, joka kantaa halki elämän.

Lapsen syntymän jälkeen kotiin lähetetään "lapsen tietojen ilmoittaminen" -lomake.

Vanhemmat päättävät lapsen nimestä ja kasteesta ja allekirjoittavat lomakkeen yhdessä. Lapselle on annettava nimi ennen kahden kuukauden ikää.

Kasteaika sovitaan ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Tavallisesti kodin aikataulutoiveita voidaan ottaa hyvin huomioon. Yleensä kaste tapahtuu viikonloppuisin päivällä, mutta myös muut ajat ovat mahdollisia, esim. arki-illat. Kauempaa tulevien ristiäisvieraiden aikataulu ja lasten päiväuniajat kannattaa ottaa huomioon.

Kastejuhlan järjestelyt

Ristiäiset voi järjestää kotona, kirkossa tai seurakuntatalolla. Seurakuntatalolla on mahdollista järjestää myös ruoka- ja kahvitarjoilu. Kaste voi myös olla osa ehtoollisjumalanpalvelusta.

Kastepapin saa pyytää myös muualta kuin kotiseurakunnasta. Tällöin vanhempien tulee noutaa itse kaste- ja kummitodistukset sekä kastekynttilä ja -lahja kirkkoherranvirastosta ennen kastetta.

Pappi keskustelee vanhempien kanssa ennen kastetta. Tuolloin varmistetaan mm. kastepaperit, lapsen nimi, kummit ja muut olennaiset tiedot. Kastekeskustelussa käydään myös läpi tapahtuman kulku.

Seurakunnalla on lainattavissa kastemekko. Sen voi varata kirkkoherranvirastosta kasteaikaa sovittaessa.

> Kirkkoherranviraston yhteystiedot

Rakastetuimmat ja toivotuimmat kastevirret

Kastevirret.fi-sivun tarkoituksena on helpottaa kastejuhlan suunnittelua. Sivustolta voi esimerkiksi kuunnella kastevirsiä Tommi Kalenius Bandin ja Mikko Salmen esittäminä tai tulostaa virsien nuotit, sanat ja kastetoimituksen vaiheet.

Kasteen myötä lapsesta tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen. Kasteen perustana on