Pekka_Tuomikoski_Lukkari.jpg Pekka Tuomikoski

Kirkkoherran uudenvuodentervehdys 1.1.2021

1.1.2021 20.48

”Minä annan Teille tulevaisuuden ja toivon”

Kuluneen vuoden aikana Limingan seurakunnassa kastettiin yli 130 lasta. Kastejuhlat tapahtuivat hyvin erilaisissa tilanteissa. Jotkut kastettavat tulivat yhdessä läheistensä kanssa kirkkoon pyhään kastehetkeen. Toiset olivat koronatilanteen salliessa järjestäneet kastejuhlan kotioloissa, toiset mummolassa. Joillakin kastepaikaksi valikoitui pappila tai seurakuntatalo. On koskettava hetki, kun lapsi kastetaan. Se on sitä jopa maskin tai visiirin läpi tarkasteltaessa. Hetken pyhyyden näkee vanhempien ja sisarusten sekä mahdollisesti paikalle päässeiden isovanhempien ja kummien ilmeistä ja eleistä.
Yhteistä näille kaikille kasteperheille oli se, että he tahtoivat saatella lapsensa kasteen armoliittoon, hyvän omantunnon liittoon. Samalla lapsi liitettiin kotiseurakunnan jäseneksi omalla nimellään. Kasteen sakramentti liittyy uskontaipaleen alkuaikoihin. Sen asetti itse Jeesus.

Uudenvuodenpäivä on kirkkovuodessa myös Jeesuksen oman nimenannon päivä. Tuo tapahtuma oli ikään kuin tuon ajan kastejuhla, kun Jeesus ympärileikattiin ja hän sai nimen Jeesus. Suomeksi se merkitsee ’Herra on apu, Herra pelastaa’.
Kulunut vuosi on ollut monelle pelkojen vuosi. Yhteyden sijasta on pitänyt eristäytyä, ainakin fyysisesti. Monelle tämä on merkinnyt konkreettisten ihmiskontaktien vähenemistä. Lähimmäisen kohtaaminen on voinut aiheuttaa pelon: enhän vain altistu taudille? Tämä on ollut stressaavaa.
Kirkon ovetkin ovat suljetut. Tulee mieleen lopunajan ennustus: ”Ovet katua vastaan suljetaan.”
Eräs varttunut paikkakuntalainen kertoi kuitenkin kirkkain silmin, kuinka alun säikähdyksen jälkeen he olivat tuttavaporukalla alkaneet kokoontua pihakahveille. Omat termospullot mukana ja turvavälit säilyttäen oli voitu kokoontua yhdelle koolle, suosituksia rikkomatta. Kuulumiset oli vaihdettu ulkosalla. Tässä toteutuu vanha sananparsi: ”Rakkaus on kekseliäs.”
Tulevana vuonna ja elämämme jokaisena päivänä rakkaus voi olla kekseliäs. Jumalan rakkaus ainakin yltää elämämme jokaiseen päivään. Hän tarjoaa pelastusta vain yhdessä nimessä. Tuo nimi on Jeesus. Hänen pyhään nimensä turvaten saamme uskon kautta ylentyä jo täällä ajassa vanhurskaaksi, Jumalalle kelpaavaksi. Silloin toteutuu apostolin sana: ”Katsokaa, millaisen rakkauden Isä on meille antanut, että meitä kutsutaan Jumalan lapsiksi.” (1. Joh. 3:1).
Jumalan lapsen nimi on siitä ihmeellinen, että se antaa turvan paitsi tässä ajassa, myös iankaikkisuudessa. Siksi saamme turvallisesti aloittaa tämänkin vuoden Jeesuksen nimessä. Hän antaa meille ”tulevaisuuden ja toivon”, niin kuin jo profeetta Jeremia muinoin lupasi:
” Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer.29:11).
Siunattua uuttavuotta 2021 ja tervetuloa mukaan seurakunnan toimintaan! Ollaan kuulolla, Jumalan rakkaus on kekseliäs luomaansa ihmistä kohtaan. Tätä rakkautta saamme jakaa toinen toisillemme.
Pekka Tuomikoski, kirkkoherra