luukku kolme
Luukku 3

Tehdään itse mämmiä!

 

Tarvikkeet:

2,5 l vettä
850g ruisjauhoja
400 g mämminmaltaita
1,5 dl siirappia
0,5 tl suolaa
2 rkl pomeranssijauhetta

 

Valmistusohje

Ohjeen lähde Kinuskikissa

Ohjeen testannut ja kuvannut Eeva-pappi. 

  

Kuumenna vesi isossa kattilassa (vetoisuus 5 litraa) 60-asteiseksi. Vesi ei saa kiehua. Lisää käsivispilällä hyvin sekoittaen joukkoon jauhot ja maltaat pienissä erissä ripotellen.

Peitä kattila kannella ja laita 50-asteiseen uuniin 2 tunniksi imeltymään. Huomioi, että uunien todelliset lämpötilat vaihtelevat varsinkin matalissa lämpötiloissa. Siksi on luotettavinta seurata mämmin lämpötilaa. Jos käytössäsi on johdollinen lämpömittari, laita se kattilaan koko imeltämisen ajaksi. Uunin lämpötila tulisi säätää sellaiseksi, että mämmin lämpötila on ainakin 50 astetta (tai vähän päälle). Imeltymisen aikana mämmin rakenne muuttuu notkeammaksi. Älä päästä mämmiä kiehumaan. Sekoita puolessa välissä.

Keitä mämmiä imeltämisen jälkeen 15 minuuttia koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Lisää keittämisen loppuvaiheessa siirappi, suola ja pomeranssi. Anna mämmin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pintaan muodostuu nopeasti kuori, joten sekoittele mämmiä vähän väliä jäähtymisen aikana. Kaada mämmi alumiinivuokiin niin, että 2/3 vuoasta peittyy.

Yhdistä vesi ja siirappi. Voitele mämmin pinta siirappivedellä varovasti sudilla valuttaen.

Paista 125 asteessa 2 tuntia. Tarkkaile pintaa ja suojaa tarvittaessa alumiinifoliolla, mikäli uunisi polttaa paistokset herkästi pinnasta. Paistoaikaan vaikuttaa vuokien koko. Omat vuokani olivat matalia (vuoan korkeus 3,5 cm), joten otin ne uunista jo hieman aiemmin.

Säilytä mämmi jääkaapissa suojattuna. Tarjoile sokerin ja kerman kanssa.