Hyppää sisältöön

Kerhonohjaaminen on hyvä harrastus

Kerhonohjaajaksi voi alkaa sinä vuonna, kun täyttää 15 vuotta ja on käynyt rippikoulun. Kerhonohjaajiksi tarvitaan erilaisia tyyppejä, koska lapsetkin ovat erilaisia. Olitpa siis luonteeltasi hiljainen tai äänekkäämpi niin sinulle löytyy paikka kerhonohjaajana. Oman kerhon ohjaaminen on hauskaa. Se opettaa monia hyödyllisiä taitoja, kuten suunnitelmallisuutta, ryhmänohjausta ja vastuunkantoa. Ja samalla voi tienata hieman taskurahaakin.

Kerhonohjaajat koulutetaan tehtävään ja kerhopaikkaan käydään tutustumassa yhdessä etukäteen. Kerhoihin ilmoittautumiset ja lasten henkilötiedot kerää nuorisotyönohjaaja.

Mitä kerhonohjaamisesta hyötyy?

Saat säännöllisen harrastuksen, joka rytmittää arkeasi.
Kerho suunnitellaan aina kerhonohjaajan omien mielenkiinnonkohteiden ja toiveiden mukaisesti. Kerhopaikka, kellonaika sekä lasten ikähaarukka päätetään kerhonohaajien kanssa yhdessä. Kerhokausi kestää koululukuvuoden mukaisesti keväästä syksyyn sisältäen myös samat loma-ajat. Normaalisti kerho on kerran viikossa ja kestään yhden tunnin. Kaikki on kuitenkin mahdollista sopia myös toisin; kerhoa voi pitää lyhyemmän pätkän, se voi olla vain joka toinen viikko tai kerhokerran kestoa voi venyttää kahteen tuntiin. Jokainen kerho on yhtä hyvä ja tärkeä niille lapsille, jotka siellä käyvät.

Kokemus karttuu
Moni kesätöidenantaja arvostaa, jos nuorella työhakijalla on jo työkokemusta. Kerhonohjaaminen kannattaakin mainita cv:ssä, koska se jos mikä kertoo, että suoriudut itsenäisistä työtehtävistä, osaat suunnitella ja aikatauluttaa asioita ja sinulla on ryhmänohjaustaitoja. Ja jos tuntuu, ettei sinulla vielä ole noita taitoja, niin tule kerhonohjaajaksi opettelemaan! 

Saat olla luova
Kerhot ovat kerhonohjaajien itse suunnittelemia ja toteuttamia, joten niissä on tilaa tehdä ja kokeilla monenlaisia, sinua kiinnostavia juttuja. Kerhot rakentuvat yleensä jonkin tietyn teeman ympärille, esimerkiksi kokkikerhossa laitetaan ruokaa ja taidekerhossa piirretään, mutta näissäkin kerhoissa on usein tilaa muullekin ohjelmalle. Kerhon teema voi olla myös laajempi, jos haluat kerhoosi mahdollisimman vaihtelevan ohjelman. Kerhoa suunniteltaessa voit kuunnella lastenkin toiveita, mutta ensisijaisesti pidä kiinni omasta visiostasi. 

Kerhonohjaamisesta maksetaan palkkio
Kerhonohjaaminen on vapaaehtoistyötä, johon koulutetaan ja josta maksetaan pieni rahallinen palkkio, joka maksetaan kahdesti vuodessa (joulu- ja toukokuussa). Palkkio myös nousee kerhonohjausvuosien mukana. 

Mielekästä tekemistä ja onnistumisen kokemuksia
Kerhot ja etenkin kerhonohjaajat ovat lapsille tärkeitä. Kerhoon pääseminen voi olla lapselle viikon kohokohta, jonka sinä mahdollistat. Lapset pitävät kerhonohjaajaa aikuisena ystävänään, johon he luottavat ja jota kuuntelevat. Kun kerhossa on hyvä ja rento ilmapiiri, viihtyvät sekä lapset että itse kerhonohjaaja.

Kerhonohjaaminen tukee isosuutta ja toisinpäin
Vaikka kaikki kerhonohjaajat eivät ole isosia, eivätkä kaikki isoset kerhonohaajia, tukevat nämä toimintamuodot vahvasti toisiaan. Kerhossa pääset käyttämään ja harjoittelemaan monia samoja taitoja, joita tarvitset myös lastenleireillä ja ripareilla. Kerhoa ohjanneet ekan vuoden isoset erottuvat yleensä edukseen leireillä osaavalla ja kokeneella toiminnallaan. Monen kohdalla kokemus kerhosta voi vähentää jännitystä leirillä. Lisäksi kerhonohjaajat ovat etusijalla, kun tehdään valintoja lastenleireille. 

Hartaudet tukevat myös kerhonohjaajan hengellistä elämää
Kaikki seurakunnan kerhot sisältävät pienen hartauden, joka käsittelee Raamatun kertomuksia tai kristillisiä arvoja (kerhoissa usein teemoina esim. ystävyys, kiusaamisen ehkäisy, käytöstavat jne). Hartaus on kerhon opettava ja/tai rauhoittava osuus, josta myös kerhonohjaaja voi saada paljon itselleen. Hartauksiin on saatavilla paljon valmista materiaalia nuorisotyönohjaajalta, mutta mikään ei estä suunnittelemasta hartauksia myös itse. Hartauden pitäminen kuuluu myös leiri-isosten tehtäviin, joten kerhossa muodostuneesta rutiinista on varmasti apua tässäkin, jos aiot isoseksi.

Sinulla on tukenasi nuorisotyönohjaaja
Kerhon kanssa ei tarvitse (eikä saa) koskaan jäädä yksin. Kerhon ja hartauksien suunnittelussa sinulla on apunasi seurakunnan työntekijä, joka kantaa myös viimeisen vastuun kerhostasi. Kaikkien kerhonohjaajien kanssa tavataan yhteisesti säännöllisin väliajoin. Kerhonohjaajakavereiden kanssa jaetaan toimivaksi todettuja vinkkejä, iloitaan onnistumisista sekä pohditaan ratkaisuja mahdollisiin haasteisiin. 

 

Mitä kerhossa tehdään?

Kerholaiset ovat 1.-6. luokkalaisia tyttöjä ja poikia. Tekeminen kerhossa vaihtelee kerhonohjaajan omien mielenkiinnon kohteiden, lasten iän ja kerhon teeman mukaan, mutta tiettyjä samankaltaisuuksia on löydettävissä:

- kerhossa leikitään, lauletaan ja liikutaan yhdessä
- kerhossa on hartaus
- kerhossa voidaan askarrella tai piirtää
- kerhossa voidaan leipoa tai kokata (vaikka se ei olisi varsinaisesti kokkikerho)
- kerhossa voidaan järjestää pieniä kisoja, temppuratoja tai muuta hauskaa ohjelmaa
- kerhossa voidaan pitää pikkujoulut tai viettää ystävänpäivää yms.

Kerhotoiminnasta vastaa

Nuorisotyönohjaaja

Virkavapaalla