Ohje Zoomin käyttöön

Rippikoulun etätapaamisiin käytetään poikkeusaikana Zoomia. Saadaksesi hyväksytyn läsnäolon / merkin rippikoulukorttiin sinulla tulee olla toimiva kuva- ja ääniyhteys. Tule tapaamiseen aina hyvissä ajoin (15-10 min ennen), jotta ehdit testata laitteittesi toimivuuden! 

Liittyminen Zoom-tapaamiseen

Zoom on ilmainen. Sen voi ladata koneelle, kännykkään tai käyttää selaimessa. Suosittelemme käyttämään tietokonetta tapaamisiin, sillä ne kestävät yleensä sen verran kauan, että kännykkä saattaa helposti ylikuumentua tai akku loppua. Tietokoneella Zoom on helppokäyttöisempi ja selkeämpi. 

Jos joudut käyttämään Zoomia kännykällä, sinun on ladattava sitä varten appi (ZOOM Cloud Meetings). Ohje apin käyttöön alempana.

Liittyminen Zoom-palaveriin tapahtuu kutsulinkillä tai ID-koodilla, jonka saat tapaamisesta vastuussa olevalta työntekijällä. Liity Zoom tapaamisiin omalla nimelläsi (etu- ja sukunimi). 

Pääset Zoomiin joko suoraan kutsulinkistä tai osoitteesta www.zoom.usLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Klikkaa Join a meeting päästäksesi syöttämään ID-koodin.

Sivuston kautta liittyessäsi Zoom kysyy ID-koodin. Näkymässä voi myös heti olla kohta, jossa kysytään nimeäsi. Kirjoita nimeksesi etu- ja sukunimesi. Salli Zoomiin käyttää tietokoneen audioliitäntöjä (eli mirkofoni, kaiutin ja videokuva).

Jos klikkaat "Do not connect to audio", täbin voimaan, et todennäköisesti kuule tapaamisesta mitään tai ketään. Tapaamisen alussa video ja mikrofoni voivat olla kiinni, mutta laita ne päälle pyydettäessä, jotta voimme varmentaa mukana olosi.

Joihinkin tapaamisiin saatetaan vaatia salasana. Saat salasanan samassa yhteydessä kuin kutsulinkin ja ID-koodin.

Kun olet syöttänyt kysytyt tiedot ja klikannut Join, avaa Zoom sinulle pop-up -ikkunan, josta klikkaamalla "Avaa Zoom" pääset tapaamiseen. Jos pop-up -ikkuna ei aukea automaattisesti, saat sen auki laatikon alalaidan linkistä (yllä olevassa kuvassa korostettu keltaisella). 

 

Päädyt ensin odotustilaan (waiting room), josta tilaisuutta ylläpitävä työntekijä (host) hyväksyy sinut pian mukaan tapaamiseen. Yllä kuvassa näkymä Zoom-palaverista, jossa on yksi osallistuja. Jos kamerasi ei ole päällä, muille osallistujille näkyy vain nimesi mustalla taustalla. Perusnäkymässä näkyy puhuvan henkilön kuva isoimpana ja loput pikkukuvina yläpalkissa. Voit vaihtaa näkymän ruudukoksi näytön oikeasta yläkulmasta (ei näy tässä esimerkkikuvassa). Ruudukkonäkymässä jokaisen osallistujan kuvake näkyy yhtä suurena. 

Alalaidan paneeli tulee näkyviin hiirtä liikuttamalla. Vasemmasta laidasta voit laittaa mikrofonin ja videokuvan päälle tai pois. Mikrofonin saa mute -tilassa hetkellisesti päälle painamalla space-näppäintä pohjassa. Paneelista saat auki myös osallistujalistan (participants) ja chatin, jotka näkyvät näytön oikeassa laidassa. Voit myös käyttää reaktioita (reactions) näyttääksesi peukkua ylöspäin tai taputtaaksesi. Reaktiot näkyvät oman kuvasi ylälaidassa muille käyttäjille. 

Chatissa voit laittaa viestin kaikille tapaamisessa mukana oleville (everyone) tai yksityisviestin hostille. 

 

Zoom kännykällä

Lataa sovellus kännykkääsi. Linkin kautta liityttäessä sovelluksen pitäisi aueta automaattisesti. Voit liittyä myös ID-koodilla, valitsemalla kuvakkeen Join.

Syötä ID-koodi ja oma nimesi (screen name). Älä klikkaa "Don't connect to audio" -tabia päälle, koska silloin et todennäköisesti kuule mitään, eikä oma mikrofonisi toimi. Voit laittaa alussa videon pois päältä, mutta laita se päälle, mikäli tapaamisessa niin pyydetään.

Yllä kuvassa tapaaminen, jossa on kaksi henkilöä, joista kummallakaan ei ole kamera päällä. Kuvien paikkoja voi vaihtaa klikkaamalla. 

Alapalkki tulee näkyviin napauttamalla näyttöä. Sieltä saat mikrofonin ja videokuvan päälle sekä pois. More -valikosta saat näkyviin chatin ja voit käyttää reaktioita.

Pyyhkäisemällä näyttöä vasemmalta oikealle saat näkyviin napin, jota napauttamalla saat äänesi kuuluville.