Hautaan siunaaminen ja hautajaiset

Läheisen ihmisen kuollessa suru varjostaa elämän. Luopumisen hetkellä voimme jättää menetetyn läheisen elämän suurempiin käsiin. Kristinuskon sanoman kautta meillä on toivo jälleennäkemisestä.

Surun keskellä tärkeää on ystävien ja läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijöiltä saat keskusteluapua. Keskustelu toisen ihmisen kanssa voi tuoda lohdutusta ja voimia surun taakkaan.

Hautausjärjestelyt ovat lähimpien omaisten vastuulla, mutta niitä ei kuitenkaan tarvitse hoitaa yksin. Seurakunnan työntekijät ovat apuna ja tukena hautajaisten suunnittelussa ja käytännön järjestelyissä. Siunauksen järjestelyihin, ajankohtaan ja hautapaikkaan liittyen voi ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Hautajaisjärjestelyjen käytännön asioita

• Sanomakellot ilmoittavat kuolemasta seurakunnalle. Sanomakellot soitetaan Limingan kirkon kelloilla mahdollisimman pian kuoleman jälkeen omaisten toivomana arkiaamuna (ma-pe) klo 10.
  • Vainajan muistaminen, ns. kiitos, tapahtuu toivottuna sunnuntaina jumalanpalveluksen yhteydessä. Ajankohdasta on kaksi käytäntöä: Perinteisesti kiitos tehdään heti kuoleman jälkeen tai jos hautajaiset halutaan viettää hiljaisesti, tehdään kiitos vasta hautauksen jälkeen.
  • Mikäli omaiset haluavat, kuolemasta kerrotaan myös seurakuntauutisissa Rauhan Tervehdys ja Rantalakeus -lehtien kirkollisissa ilmoituksissa.
  • Vainajaa muistavat voivat toimittaa surunvalitteluadressit kirkkoherranvirastoon, mistä ne toimitetaan omaisille. Omaisten tahdon mukaan hautausajankohta voidaan kertoa sitä kysyville.
  • Hautajaispäivä sovitaan kirkkoherranviraston kanssa. Perinteisesti siunaustilaisuus alkaa lauantaina klo 11, mutta omaisten toiveet otetaan luonnollisesti huomioon.
  • Siunaus voidaan toimittaa Rantakylän kappelissa, Limingan kirkossa tai varsinkin kesällä haudan äärellä. Kappelin vieressä sijaitsee ruumishuone, jossa on säilytyskylmiöt. Siunauskappeli avataan hautajaispäivänä 1,5 tuntia ennen siunaustilaisuuden alkua. Kappelin vahtimestarina toimii seurakuntamestari, joka huolehtii mm. kynttilöistä ja kantoliinoista.
  • Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntatalolla tai muussa halutussa paikassa. Ohjelmasta siunaustilaisuudessa, haudalla ja muistotilaisuudessa on hyvä keskustella siunauksen toimittavan papin ja kanttorin kanssa.
  • Omaisten tehtävänä on huolehtia tarvittavat kukat kappeliin ja havut haudalle sekä muistotilaisuuden järjestäminen ja suruliputus. Seurakunta ei voi tarjota emäntää eikä vahtimestaria muistotilaisuuteen.
  • Lääkärin allekirjoittama "Lupa hautaamiseen" tarvitaan hautauksen toimittamiseen. Asevelihauta-alueelle hautaamiseen tarvitaan lisäksi vainajan tai hänen puolisonsa rintamamiestunnus.
  • Hautapaikka varataan seurakuntamestarilta. Jos haudan sijainnin suhteen on toivomuksia, tulee omaisten käydä tarkistamassa hautapaikka yhdessä seurakuntamestarin kanssa.
  • Haudan kaivamisen huolehtii seurakunta. Haudan peittämisen voivat tehdä omaiset tai se voidaan tilata haudankaivajalta.
  • Hautamaksuista ja haudanhoitosopimuksista saa tietoja hinnastosta (LINKKI) tai talouspäälliköltä.
Kirkon kuvapankki / Sanna Krook

Hautajaismusiikki

Hautaansiunaamisen ja muistotilaisuuden musiikista sovitaan papin tai kanttorin kanssa. Omaiset voivat esittää toiveita tai pyytää kanttorilta ehdotuksia hautajaismusiikiksi. Toiveet pyritään toteuttamaan mahdollisimman pitkälle.  Jokin laulu, joka ei ole lähtökohtaisesti hengellinen, voi kuitenkin sopia hyvin vainajalle ja muistotilaisuuteen ja olla omaisia lohduttava.

> Kuuntele näytteitä hautajaismusiikista (Oulun ev.lut. seurakuntien sivu)

Alla olevasta linkeistä voit lukea lisää hautajaisiin ja hautaan siunaamiseen liittyvää tietoa. Linkit johtavat kirkon yhteisille sivuille.